Zručnost 9: Malba

Zručnost 9 – Umělecké dílo

Kresba – základním prvkem kresby jsou čáry, body a více či méně zastínované plochy. Může to být kresba tužkou, pastelkou, voskovou tužkou, suchým pastelem, mastným pastelem, křídou, rudkou, uhlem, perkem, a dalšími i netradičními materiály

Malba – malba se narozdíl od kresby maluje – je vytvářena nanášením barev v souvislé vrstvě, takže vzniká za pomoci štětce a barev. (Tady je trochu paradox, že omalovánky vlastně vybarvujeme potřebami na kreslení (pastelkami), takže je vykreslujeme, místo toho, abychom je vymalovávali.)

Výtvarné techniky

Tužka/pastelky
Pastel
Akvarel/ vodovky/ tempery
Tužka/pastelky

Její náplň je z grafitu; vyrábí se v mnoha stupních tvrdosti a podle toho se také liší kreslená stopa. Pro kreslení je vhodný spíše „měkký“ konec škály, například od 8B (nejměkčí) do cca 2H. Pokud jste ještě nevyzkoušeli, doporučujeme v kresbě kombinovat tužky o různé tvrdosti: lépe se tak bude modelovat “prostor”

Kresba je výtvarný prostředek, který může mít význam jako samostatné dílo, většinou nám však také slouží jako přípravná fáze pro malbu apod. Trpěliví a pečliví si oblíbí i kresbu tuší. Můžeme kreslit perem s vyměnitelnými násadkami (známe ze školy).

Pastel

Pastel je jedinečná výtvarná technika na pomezí malby a kresby, resp. umožňuje obojí. Barvy se nemíchají na paletě, ale překrýváním, mísením a roztíráním přímo na papíře. Pastely mají nádherné, zářivé barvy.

(Tip pro práci: Povrch pastelů se při práci „zaťape“ barvami, které používáme. Proto je dobré čas od času pastely očistit, pro opravy si vyčleňte zvláštní plastickou gumu, kterou už nebudete používat pro práci jinou technikou.)

Akvarel/ vodovky/ tempery

Jejich kouzlo spočívá v možnosti vytvořit svěží, jiskřivě průsvitnou malbu buď postupným nanášením barevných vrstev či využitím vzájemné mísitelnosti a rozpíjení barev. Malovat můžeme na papír či karton. Musíme mít na paměti, že se jedná o vodou ředitelné barvy, a proto je vhodné pracovat s papírem s vyšší hodnotou gramů (tlustším), aby se papír nasátím vody nezkroutil/nepromočil. Štětce – tvar a velikost vybíráme dle potřeby; ploché štětce jsou vhodné pro nanášení větších barevných ploch, kulaté udrží méně barvy a jsou vhodné spíš pro „kresbu“ – hraniční plochy, detaily…

Míchání barev


ZDROJ: https://www.vytvarka.cz/  – tady můžeš najít další supr tipy a triky i jiné výtvarné techniky a postupy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *